CBF + ANBI

Home > Over ons > Wie zijn wij > CBF + ANBI
Make-A-Wish Nederland voldoet aan de nieuwe CBF-erkenning voor goede doelen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Deze erkenning wordt toegekend aan fondsenwervende organisaties, die zich op verantwoorde wijze bezighouden met het inzamelen van geld voor een goed doel. Daarnaast heeft de Belastingdienst Make-A-Wish Nederland aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
 

CBF

Het CBF houdt sinds 1925 alle mogelijke gegevens bij over fondsenwerving en goede doelen in Nederland. Deze gegevens staan, overzichtelijk gerangschikt, op de website van het CBF. Daarmee bevordert het CBF de transparantie van de goededoelen sector in Nederland.

Daarnaast houdt het CBF toezicht op goede doelen in Nederland. Op verzoek van de fondsenwervende instelling of kansspelbegunstigde beoordeelt het CBF het bestuur en beleid van de instelling, hoe ze geld binnenkrijgen, hoe ze het besteden en hoe ze daar verslag over uitbrengen. Als de goede doelen aan de criteria van het CBF voldoen krijgen ze een stempel van goedkeuring: het CBF-Keur voor grote goede doelen en het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen. Klachten over goede doelen worden, zover het CBF daartoe over de middelen beschikt, in behandeling genomen.

Het CBF streeft naar het in stand houden en versterken van het vertrouwen van het publiek in goede doelenorganisaties. Lees meer over het CBF.

ANBI

Vanaf 1 januari 2008 is de overheid, in de vorm van de Belastingdienst, zich intensiever gaan bemoeien met de goede doelensector. Geldstromen dienen inzichtelijk gemaakt te worden om terrorisme tegen te gaan. Daarnaast zijn de fiscale faciliteiten met ingang van 1 januari 2006 zo ruim geworden, dat deze gecontroleerd dienen te worden op misbruik.

De Belastingdienst bepaalt of een instelling aangemerkt kan worden als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De nieuwe regels voor algemeen nut beogende instellingen zijn opgenomen in het uitvoeringsbesluit van de Wet Inkomstenbelasting 2001. Make-A-Wish Nederland heeft deze ANBI status ontvangen en beschikt ook over een RSIN nummer: 8030.01.873. Lees meer over ANBI.

Het aanmerken als algemeen nut beogende instelling heeft tot gevolg dat er voor de instelling en haar donateurs een aantal fiscale faciliteiten open staan. Lees meer hierover bij Geef met belastingvoordeel.

Make-A-Wish Nederland
Gebruiksvoorwaarden en Privacy


Wishnet

Tel 035 20 35 300 
KVK Woerden 41.13.13.21

Rabobank 36.60.21.222
IBAN NL48 RABO 0366 0212 22
BIC RABONL2U

ING Bank 25.333
IBAN NL11 INGB 0000 0253 33
BIC INGBNL2A
Nieuwsbrief
Wij versturen eens per 2
maanden een digitale
nieuwsbrief.