Bart dag de baas op Schiphol

terug naar nieuws
Home > Nieuws > Bart dag de baas op Schiphol
17 Juli 2014

De avond voorafgaand aan de wensdag werd Bart samen met zijn ouders en zus Kim al opgehaald door een mooie limousine om de volgende ochtend op tijd te kunnen beginnen. Na een uurtje zwemmen in het hotel, ging Bart spanningsvol naar bed. De volgende ochtend moest om 6.45 uur al opgestaan worden, om niets van de dag op Schiphol te hoeven missen. Eén van Bart zijn wensen was om in zo'n vlucht simulator te “vliegen”. Bart keek zijn ogen uit toen hij die vele vlucht simulators in een grote hal zag staan. Dat hij ook nog als gezagvoerder mocht vliegen in een Boeing 777, dat was natuurlijk helemaal geweldig. De vluchtroute werd ingevoerd. In westelijke richting naar de Noordzee, vervolgens naar het Noorden richting Bergen, om daarna weer terug te keren en te landen op de Polderbaan. Het lukt Bart voortreffelijk om te taxiën en de gele streep in het midden te volgen naar de startbaan. En daarna gas geven, de lucht in en daadwerkelijk in de verte de Noordzee zien.

Na een enkele aanwijzing landde het vliegtuig keurig op de Polderbaan. Nu mocht Bart nog een buitenlandse luchthaven kiezen. Het werd New York. Ook hier vloog hij in de simulator met speels gemak over Manhattan, de Hudson baai en niet te vergeten het Vrijheidsbeeld. Na een rondje Vrijheidsbeeld mocht Bart nog een keer vliegen onder verzwarende omstandigheden. Met onder andere turbulentie. Bart deed het voortreffelijk en kreeg aan het eind ook een groot compliment van zijn instructeur. Daarna ging het echt achter de schermen verder. Eerst mocht Bart zijn eigen Make-a-Wish koffer inchecken om te kunnen volgen hoe de logistiek op Schiphol verloopt.

Na een korte lunchpauze in het personeelsrestaurant was het tijd om de wensvervulling van Bart te vervolgen. Eerst een visitatie door de douane. Bart mocht twee keer door het detectiepoortje!! Daar kreeg Bart uitleg over hoe en waar de koffers langs gingen en vervolgens bij het juiste vliegtuig terechtkomen. En dit ging hij ook zien. Eerst bij de regiekamer kijken, waar alles in de gaten wordt gehouden om vervolgens in een doolhof van transportbanden, trappen en robots te lopen en te zien hoe koffers vanuit de vertrekhal bij het vliegtuig komen, maar omgekeerd ook. Aan het eind van deze rondleiding mocht Bart nog meehelpen om een paar koffers van een wagentje te pakken en deze op een transportband te leggen. Dit vond hij wel zwaar, maar hij deed het vol overgave.

Onderweg werd Bart nog verrast. Op de schermen in de bagageruimtes stond vermeld: Welkom Bart en familie, met daarbij het vluchtnummer HV 9991. Bart mocht in de cockpit en achter in de bagageruimte te kijken , om even daarna mee te helpen het vliegtuig met bestemming Mexico te beladen. En hier was ook zijn eigen koffer weer met het Make-A-Wish logo . En uiteraard mocht hij deze ook zelf op de transportband van het vliegtuig leggen. Bart vond dit allemaal erg indrukwekkend en hij genoot dat hij dit allemaal mocht meemaken. “Dit mogen niet veel mensen”, zei hij dan ook regelmatig. Nadat Bart mocht meehelpen om de push-back van de Boeing 747 te doen, zwaaide hij het toestel met bestemming Mexico uit.

En daar was dan het gele busje. Met dit busje mag ook over de taxibaan worden gereden en hiermee zou Bart de Boeing naar Mexico volgen tot en met de start op de Polderbaan. De baan waar hij diezelfde morgen nog in de vlucht simulator vandaan was vertrokken. We reden vlak achter deze Boeing over de taxibaan en zagen de regen door de motoren van het vliegtuig verspreiden over het busje en de taxibaan en je voelde ook daadwerkelijk de enorme kracht die deze motoren hebben. Bij de startbaan zwaaide hij nog één keer naar de gezagvoerder en je zag ze terugzwaaien. Bart zijn dag kon niet meer stuk. Hij zag vervolgens nog een paar vliegtuigen opstijgen, een Airbus, MD 11. Elk toestel herkende hij. Het werd tijd om het kijkje achter de schermen bij Schiphol af te sluiten, maar Marco de chauffeur van het gele busje had nog een verrassing in petto. Een bezoekje aan de brandweer. Bart vond dit ook heel interessant, te meer zijn vader bij de vrijwillige brandweer werkt. Maar hij moest nog wel even opmerken dat hij de gele brandweerauto's mooier vindt, dan de rode. Met een brandweer t-shirt van Schiphol kwam een eind aan deze zeer interessante en mooie dag voor Bart. Met nog één verrassing . Hij wilde zo graag een keer in een gele Hummer en zo geschiedde. De Hummer bracht Bart en zijn familie terug naar Drenthe, waar ter afsluiting heerlijk gegeten werd.

 

Make-A-Wish Nederland
Gebruiksvoorwaarden en Privacy


Wishnet

Tel 035 20 35 300 
KVK Woerden 41.13.13.21

Rabobank 36.60.21.222
IBAN NL48 RABO 0366 0212 22
BIC RABONL2U

ING Bank 25.333
IBAN NL11 INGB 0000 0253 33
BIC INGBNL2A
Nieuwsbrief
Wij versturen eens per 2
maanden een digitale
nieuwsbrief.